Un homenatge personal a Ovidi Montllor

Sempre m’ha agradat el món de l'audiovisual i, si bé no és la meua especialitat, he tingut la possibilitat de realitzar-ne alguns per a l’àmbit comercial i industrial.

Esta videoinstal·lació és la primera proposta artística que he tingut l’atreviment de presentar “en societat” mogut pel meu descobriment del personatge, l’obra i l’univers d’Ovidi Montllor.

OVIDISCOPI recupera una experiència que va realitzar l’interiorista Àngel Pérez per a la Mostra IMATGEACCIÓ en 1987, en la qual vaig participar activament. La idea és ben senzilla: un monitor en un prisma d’espills crea una finestra màgica en què podem veure un calidoscopi infinit d’imatges i textos d’Ovidi, en una dansa pausada i sorprenent, acompanyada de tota la seua música.

Les fotografies utilitzades pertanyen a l’Arxiu d’Ovidi Montllor i han estat facilitades per Antoni Miró. L’edició s’ha realitzat amb el programari Abobe Premiere Pro i Adobe Photoshop per a PC. Finalment, voldria agrair la col·laboració del Centre Ovidi Montllor, la confiança de Sandra, l’entusiasme de Maite, la paciència de Cristina i l’ajuda dels amics Antoni Miró, Rubén Miquel, Mónica Pascual i Antoni Nácher.

Gilberto Dobón 

_Fotografies____________________ (NOTA: Les imatge s'obrin en una nova finestra)
Vista general de la video-instal.lació
des de dins
des de dins
asomant-se
des de dins
començant el muntatge
des de dins
ja està !!!
 

_Han Dit __________________________________________

Ovidiscopi

Gilberto Dobón nos propone un recuerdo-reflexión sobre Ovidi Montllor, ese artista de la palabra cantada, hablada y escrita que inició su viaje más largo en 1995. Una gran fotografía de su rostro nos incita a retornar a su mundo, un mundo audiovisual que Gilberto entreabre en forma de ventana electrónica caleidoscópica.

El caleidoscopio no es un mero recurso estético –muy bien utilizado en este caso-, es, sobre todo, un recurso expresivo que retrata la personalidad de Ovidi: palabras, fotografías, canciones, huellas del tiempo... que invitan a los más jóvenes a descubrir a un Ovidi multidimensional y a los que no somos tan jóvenes a volver a disfrutar de sus canciones, de sus versos y a revisar sus películas, alguna de ellas reconocida ya como obra maestra. ¿Quién no recuerda aquel enigmático rostro del Ovidi furtivo como uno de los personajes más destacados de toda la historia del cine español? Furtivos de José Luis Borau, La fuga de Segovia de Imanol Uribe, Amanece, que no es poco de José Luis Cuerda, La ciutat cremada de Antoni Ribas... Más de veinte películas, alguna casi olvidada como Monte bajo en la que Ovidi interpretaba magistralmente a un campesino de los Montes de Toledo.

Ese gran rostro de Ovidiscopi fue capaz de mutarse para representar los innumerables matices del ser humano. Un rostro, por otra parte, transparente que jamás escondió lo que era y en lo que creía, ese cantautor de la Nova Cançó Catalana que nos enseñó a amar el catalán a la manera valenciana, como él mismo decía en la “Cançó del cansat”. Su unión a Barcelona no le hizo olvidar su Alcoi natal y lo gritó bien alto en varias canciones “el meu poble: Alcoi”, “I per cor duc a Alcoi, la terreta”...

Gracias Gilberto por recordarnos que Ovidi sigue aquí y sigue teniendo cosas que decirnos, y gracias Ovidi por tu obra y por recordarnos con este Gilbertoscopi que Alcoi es tierra de artistas.

Isidro Moreno
Madrid, 2005

A l’Ovidi, d'Antoni Miró

Dintre dels actes en homenatge a l’Ovidi Montllor en el desé aniversari de la seua mort, el Centre Cultural que porta el seu nom ha organitzat una sèrie d’activitats que es portaràn a terme durant els propers mesos. En aquest moment podem visitar l’exposició que realitza l’artista alcoià Antoni Miró amb el títol A l’Ovidi d’Antoni Miró, aquesta es mostrarà a la Sala Polivalent del Centre Cultural Ovidi Montllor fins al 27 d’abril.

(...)

D’altra banda, amb el mateix propòsit, podem gaudir al Casal de la vídeo instal.lació que amb el nom “Ovidiscopi” ha realitzat Gilberto Dobón, i que es podrà visitar durant tot aquest mes.

Com indica el seu nom, la instal.lació és una manifestació artística integrada per una sèrie d’elements heterogènis que interactúen formant un espai generalment dominat per algún component audiovisual, en aquest cas es tracta d’un video que reflectix de forma infinita en un prisma d’espills una sèrie d’imatges de l’Ovidi.

Aquesta instal.lació ens convida a gaudir de tots els nostres sentits. És tracta d’una experiència artística i estètica en la que els contrasts de llum i color estan presents a les imatges que mostren a l’Ovidi més proper, mitjançant la combinació d’imatges en blanc i negre i d’altres en colors vius. El recurs de l’espill fa que la nostra mirada no s’esgote mai de contemplar les imatges que siguent les mateixes semblen diferents a cada cop de vista. Tot açò lligat a la poesia que desprenen les lletres de les cançons d’Ovidi i a la seua veu inconfusible, donen la sensació d’estar passant una estona al costat d’Ovidi Montllor, ja que a aquest “la mort no l’esborrarà”.


Lourdes.
Alcoi 2005

Publicada al Periòdic " Ciudad de Alcoy "

_Enllaços___________________________________________

 


_L'OVIDISCOPI s'ha pogut vore a_________________________
  • Casal Jaume I - Centre Ovidi Montllor d'Alcoi. del 12 al 30 de març 2005
  • Trobades Escoles Valencianes. Col·legi El Romeral d'Alcoi. 27 i 28 de maig 2005


_Descàrregues________________________________________

NOU !!! Ara pots opinar al Llibre de Visites